The only logistics software to fit on your business

header7.jpg

dinsdag, 31 augustus 2021 09:02

Met Fiton voorbereid op het CVB

Met Fiton voorbereid op het CVB
Op 1 oktober 2021 voert de Nederlandse Douane het CVB (Container Vrijgave Bericht) in. Dit houdt in dat er strengere douane-eisen voor alle importladingen van buiten de EU gelden. Anders dan de naam doet vermoeden, betreft dit naast containers ook trailers en stukgoed als bulklading. De software van Fiton is ingericht op deze aanpassingen. Zo voert u nog sneller en efficiënter uw containers in.

Wat is het CVB?
Met het CVB matcht de Douane de nadere aangifte van een douaneagent of importeur die zijn lading in de haven wil ophalen met de Aangifte voor Tijdelijke Opslag (ATO) van een rederij/cargadoor. Vanaf het moment dat het CVB praktijk is, kan deze nadere aangifte pas gedaan worden na de aankomst van het schip (ATA) in de Nederlandse haven. Eerdere indiening of gegevens (B/L, gewicht) die afwijken van de ATO betekenen afkeuring van de nadere aangifte.

Snellere import met de software van Fiton 
In het systeem van Fiton kunt u alle gegevens van een zending invoeren. Het systeem zorgt ervoor dat deze automatisch gedeeld worden met alle betrokken partijen. Zo is er een verbinding met Portbase, het centrale informatieknooppunt voor de afhandeling van CVB-berichten. Dankzij deze verbinding is er automatisch over en weer communicatie met Portbase, waardoor ook het aantal foutmeldingen wordt geminimaliseerd.

Voorafaangifte & geautomatiseerd aanbrengbericht
Binnen de Fiton software kunt u werken met voorafaangifte en automatisch aanbrengbericht. Een vooraanmelding betekent dat het systeem de douane op de hoogte stelt van een binnenkomende zending. De lading gaat dan onveranderd snel door de Nederlandse havens. De Douane neemt voorafaangiften al voor de aankomst van een schip in behandeling. Het enige wat bij het arriveren van het schip (ATA) of het losmoment van de lading nog moet gebeuren, is bevestiging van de voorafaangifte met een aanbrengbericht. Dit proces is volledig geautomatiseerd in de software van Fiton. Zodra Portbase de melding geeft voor een ATA van het schip of losbevestiging van de lading, wordt deze automatisch in gang gezet. Als er geen controle nodig is, verstrekt de Douane meteen het CVB en kan de lading verder. Zo kan de logistieke operatie 24/7 doorgaan.

Wilt u meer weten over de gevolgen van CVB en de mogelijkheden met Fiton en uw importproces? Neem contact met ons op.

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Onze klanten

Webdesign: Rex Media